De R-waarde, Rd-waarde, Rc-waarde en U-waarde zijn belangrijke termen bij het beschrijven van de isolerende eigenschappen van bouwmaterialen en constructies. Laten we ze kort samenvatten en het onderscheid tussen hen verduidelijken:

R-waarde

  • Definitie: De R-waarde staat voor de warmteweerstand van een specifiek isolatiemateriaal en wordt uitgedrukt in m²·K/W.
  • Betekenis: Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de doorgang van warmte tegengaat.

Rd-waarde

  • Definitie: De Rd-waarde geeft de isolerende werking van een specifiek isolatiemateriaal weer.
  • Betekenis: Dit is de R-waarde van het isolatiemateriaal zelf, zonder rekening te houden met andere componenten van de constructie.

Rc-waarde

  • Definitie: De Rc-waarde (constructiewaarde) geeft de totale warmteweerstand van een volledige bouwconstructie weer, zoals een muur, dak of vloer.
  • Betekenis: Dit is de som van alle R-waardes van de verschillende lagen in de constructie, inclusief isolatiemateriaal, afwerkingslagen, luchtlagen, enz.

U-waarde

  • Definitie: De U-waarde staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt en geeft aan hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil (Kelvin), per seconde, per m² doorgelaten wordt door een constructie.
  • Betekenis: Hoe lager de U-waarde, hoe beter de constructie isoleert. Dit wordt meestal gebruikt voor ramen en glas, waarbij een goede U-waarde tussen de 2 en 0.10 ligt.

Isolatie-eisen volgens het Bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen

Gevel (Rc-waarde): ≥ 4,7 m²·K/W
Dak (Rc-waarde): ≥ 6,3 m²·K/W
Vloer (Rc-waarde): ≥ 3,7 m²·K/W

Deze eisen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat nieuwbouwwoningen voldoende geïsoleerd zijn om energieverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren.

Praktische toepassing

Bij het kiezen van isolatiematerialen en het beoordelen van de isolatiewaarde van een constructie, is het belangrijk om te begrijpen dat de Rd-waarde alleen betrekking heeft op het isolatiemateriaal zelf, terwijl de Rc-waarde* de totale warmteweerstand van de volledige constructie aangeeft. De U-waarde is essentieel voor het beoordelen van de isolatiewaarde van glas en ramen.

Door deze waarden correct toe te passen en te interpreteren, kan men ervoor zorgen dat gebouwen voldoen aan de vereiste isolatienormen, wat resulteert in een comfortabeler en energie-efficiënter leefklimaat.

*De genoemde Rc-waarde van de SIP panelen zijn de Rd-waarde van het OSB en de isolatiekern. Dit samen vormt de SIP constructie (Rc-waarde). Eventuele extra bekleding zoals gipsplaten en buitenbekleding zijn niet opgenomen in deze Rc-waarde.

Openingstijden:
Ma - vri: 09.00 - 17.00 uur
Zat: 10.00 - 14.00 uur
Zon: gesloten

Hier komen keurmerken van aangesloten bedrijven waarbij we erkend zijn. Denk aan CBW erkend etc.

Ascentia Systems © 2024. Alle rechten voorbehouden.

Algemene voorwaarden

Ascentia Systems © 2020. Alle rechten voorbehouden.