Duurzaam bouwen begint bij Ascentia Systems!

Technische specificaties SIP panelen

Technische specificaties

Opbouw SIP-systeem


▪ Materialen: Buitenstructuur van OSB-3 platen en een kern van Elastopor®H PUR schuimisolatie.
▪ Productie: De PUR-schuimisolatie wordt direct tussen de OSB-platen geïnjecteerd. Het schuim hecht automatisch aan de OSB-platen tijdens het uithardingsproces, wat zorgt voor een superieure hechting en voorkomt delaminatie.
▪ Verbinding: SIP-panelen worden verbonden met een spline, bestaande uit twee lagen OSB met daartussen isolatie, wat koudebruggen minimaliseert.

Materialen:

De buitenstructuur van een SIPS paneel bestaat uit twee 11 mm dikke platen van OSB-3 met een FSC-keur. OSB is gemaakt van naaldhout waarbij de vezels kruislings verlijmd zijn. Het materiaal kent vier kwaliteitsniveaus, waarvan de derde (OSB-3) gebruikt kan worden voor constructies in ruimtes met een luchtvochtigheid tot 80%. OSB is sterk, licht, relatief goedkoop en volledig te recyclen.

Hoge thermische eigenschappen:
De thermische kern van een SIPS-paneel is gemaakt van Elastopor H PUR-schuimisolatie met een dichtheid van 50 kg/m³, ontwikkeld door wereldmarktleider BASF. De Elastopor-kern wordt tussen de OSB-3 platen geïnjecteerd en biedt zo een totale hechting. Elastopor®-H valt onder de PUR-familie, wat staat voor polyurethaan-isolatie, een hardschuim met een gesloten celstructuur en een zeer hoge isolatiewaarde. Polyurethaan bestaat uit polyol en isocyanaat, en wordt gevormd door het mengen van deze twee vloeibare componenten. Dit isolatiemateriaal is CFK-vrij en dus milieuvriendelijk.

De SIPS panelen hebben een maximale hoogte van 6000 mm en een maximale breedte van 1200 mm. De dikte van de thermische kern is bepalend voor het gewicht, de isolatiewaarde en de dikte van het uiteindelijke paneel. De SIPS panelen van ASCENTIA zijn te krijgen in vijf verschillende uitvoeringen. De respectievelijke waardes zijn terug te vinden in onderstaande tabel.

Dikte in mm Gewicht per m2 Paneel U-waarde Paneel Rc waarde
95 15 kg/m2 0,299 W/m2K 3,44 m2K/W
120 16 kg/m2 0,231 W/m2K 4.50 m2K/W
145 16,9 kg/m2 0,189 W/m2K 5.56 m2K/W
170 17,9 kg/m2 0,160 W/m2K 6.62 m2K/W
195 18,9 kg/m2 0,139 W/m2K 7.68 m2K/W
220 19,9 kg/m2 0,124 W/m2K 8.74 m2K/W

 

Isolatiewaarden en Dikte


De Rc-waarde, of warmteweerstand, van een materiaal wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt, en hoe beter het materiaal dus isoleert. In een tijd waarin energieverbruik steeds belangrijker wordt, is het kiezen van de juiste isolatiematerialen van groot belang.

Volgens het bouwbesluit gelden onderstaande isolatie eisen voor nieuwbouw woningen:

RC-waarde gevel: ≥ 4,7 m²·K/W = 145mm paneel 5.56 m2K/W
RC-waarde dak: ≥ 6,3 m²·K/W = 170 mm paneel 6.62 m2K/W
RC-waarde vloer: ≥ 3,7 m²·K/W = 120 mm paneel 4.50 m2K/W


Met de SIP-panelen van Ascentia Systems voldoe je al aan het Bouwbesluit met een muurdikte van slechts 145 mm. Dit resulteert in aanzienlijke ruimtewinst in de woning!

SIPS panelen zijn geschikt voor gebruik voor binnenmuren, gevels, daken en vloeren. Door de koppelstukken tussen de panelen ontstaat een ononderbroken isolatiekern door alle muren, vloeren en plafonds heen. Een bouwwerk dat voldoet aan de normen van een Passiefhuis behoort hierdoor tot de mogelijkheden.

Hoeken worden gecreëerd door de SIPS panelen op de kop te koppelen. De koppelstukken kennen dezelfde samenstelling als de panelen. Deur- en raamopeningen kunnen fabrieksmatig aangebracht, worden.

Ascentia panelen

Onze Ascentia panelen komen uit het Verenigd Koninkrijk. Ze worden geproduceerd door SIPS UK, een fabrikant met dertig jaar ervaring in het vervaardigen van panelen. Aan het begin van de 21ste eeuw waren ze betrokken bij de productie van de eerste Structural Insulated Panel systems voor de bouwsector. Door goed te kijken naar onvolkomenheden in het eigen product én naar missers en valkuilen bij andere fabrikanten heeft SIPS UK de productie en de kwaliteit van de eigen SIPS panelen kunnen optimaliseren.

Alle panelen en toebehoren worden door SIPS UK in eigen huis geproduceerd. Gebruik van moderne slimme constructiemethoden (MMC) vormen de basis van de panelen van SIPS UK.

Constructie en verbindingssysteem

Een bouwtekening of ontwerp wordt door onze constructeur vertaald naar het ontwerpsysteem behorende bij de SIPS panelen. Met de panelen en het bijbehorende verbindingssysteem wordt een compleet ruwbouw gerealiseerd.

SIPS panelen worden genummerd en als kant en klaar bouwpakket aangeleverd op de bouwplaats. Tekeningen met verschillende aanzichten van het bouwwerk maken direct duidelijk welk paneel waar gesitueerd moet worden. De SIPS panelen worden met speciale koppelstukken aan elkaar verbonden. De koppelstukken kennen dezelfde samenstelling als de panelen. Hierdoor ontstaat een ononderbroken isolatiekern door alle muren en vloeren heen. Voor verbinding van panelen en koppelstukken kan gekozen worden voor schroeven of voor nieten.

Ontdek onze SIPS panelen!

Openingstijden:
Ma - vri: 09.00 - 17.00 uur
Zat: 10.00 - 14.00 uur
Zon: gesloten

Hier komen keurmerken van aangesloten bedrijven waarbij we erkend zijn. Denk aan CBW erkend etc.

Ascentia Systems © 2024. Alle rechten voorbehouden.

Algemene voorwaarden

Ascentia Systems © 2020. Alle rechten voorbehouden.