Duurzaam bouwen begint bij Ascentia Systems!

Over ons

Bedrijf & team

Ascentia Systems: Innovatief Bouwen met SIP Panelen

Ascentia Systems richt zich op het bouwen met Structural Insulated Panels (SIP panelen), waarbij niet alleen de verkoop van de panelen centraal staat, maar ook het leveren van complete SIP-casco’s. Het bedrijf werd opgericht door Erik de Waal, die geïnspireerd raakte door zijn persoonlijke ervaring en enthousiasme voor SIP panelen.

Een Nieuwe Woning, Een Nieuwe Benadering

‘’Na 15 jaar in het mooie Dussen te hebben gewoond, in een prachtige dijkwoning, was ik op zoek naar een nieuwe woning met weinig onderhoud , levensbestendig en bij grote voorkeur zelfvoorzienend. Aangezien ik onze woning in Dussen grotendeels zelf had gerenoveerd en een aanbouw had gerealiseerd hield ik de optie voor zelfbouwen open.

De Ontdekking van SIP Panelen

Na enige tijd zoeken naar de perfecte woning en dit niks opleverde is de focus verschoven naar zelfbouwmogelijkheden. Al snel had ik een kavel op het oog, nu stond alleen de vraag nog open: met welk materiaal? Na al snel de traditionele bouwmethode te hebben afgeschreven kwam ik uit op houtskeletbouw. Echter zaten er aan houtskeletbouw nog een aantal nadelen waarbij vooral de dikte van de muren en de kans op koudebruggen mij tegenstonden. Op het kavel mocht niet groter gebouwd worden dan 150 m2 en daarom wilde ik de ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Om een nul op de meter woning te realiseren is het voorkomen van zo veel mogelijk koudebruggen en het bereiken van een hoge thermische isolatiewaarde belangrijk.

Daarom ging de zoektocht naar het juiste bouwmateriaal verder. Al snel kwam ik op een Engelse website SIP panelen tegen. Na verder onderzoek bleken de bezwaren die ik had bij houtskeletbouw voor de SIP panelen niet op te gaan. Zo kun je slank bouwen met SIP panelen en zijn er vrijwel geen koudebruggen. Daarnaast worden SIP panelen CO2 neutraal geproduceerd en kunnen ze CO2 neutraal geplaatst worden, waardoor het een lage CO2 voetprint achterlaat, nog goed voor het milieu ook!

In Engeland kennen ze twee soorten SIP panelen, SIP panelen met OSB en SIP panelen met MGO. Na in gesprek te raken met een fabriek van SIP panelen met MGO belkleding bleek al snel dat hier toch nog wat nadelen aan vast zaten. Het MGO kan namelijk vocht opnemen en zacht worden en verpulveren. De fabriek waarmee ik in gesprek was gaf aan om daarom zelf ook over te willen stappen op OSB.

Van Idee naar Onderneming

Nadat de keuze voor het materiaal gemaakt was ben ik gaan kijken naar de beschikbaarheid van SIP panelen in Nederland. Hierbij ontdekte ik dat de beschikbaarheid van dergelijke panelen in Nederland beperkt was. Daarnaast zou ik ook nog een groot gedeelte van de constructieve onderdelen, zoals staal of CLT balken zelf moeten regelen. En een groot gemis is dat bijna geen enkele constructeur kan rekenen met SIP panelen, omdat expliciete data ontbreekt. Daar begon mijn ondernemingsgeest te kriebelen. Het SIP systeem uit Engeland is iets wat hier in Nederland nog niet, in deze samenstelling, te verkrijgen was. Een gat in de markt waarbij ik ook nog eens Nederland kennis kan laten maken met dit prachtige product met vele voordelen voor het milieu!

Omdat ik natuurlijk wel zeker wilde zijn van de kwaliteit van het product ben ik eerst op bezoek gegaan bij de fabriek. Het was een leuk en vooral leerzaam bezoek en naast de eigenschappen van het SIP paneel, wat ik grotendeels al online had gelezen, kreeg ik ook een kijkje in het productieproces. Ook hier zat blijkbaar veel verschil in tussen de verschillende fabrieken. Zo kun je SIP panelen lijmen of schuimen. Na het proces van het schuimen van de SIP panelen te hebben aanschouwd, en ook een van de grootste CNC machines van Engeland aan het werk had gezien, was ik er compleet van overtuigd dat ik bij de juiste fabriek beland was.

De volgende stap was natuurlijk afspraken maken én mijn eigen woning bestellen. Na overleg en onderhandeling kan ik met trots vertellen dat hiermee Ascentia Systems is ontstaan en wij de exclusieve importeur en distributeur in Nederland en België zijn van het innovatieve bedrijf SIPS UK.

Praktische Ervaringen en Succes

Onderwijl ik bezig was met het zoeken naar het juiste bouwmateriaal ben ik natuurlijk ook aan de slag gegaan met een architect voor het ontwerpen van mijn woning. Nadat de materiaal keuze duidelijk was is de architect aan het tekenen gegaan met de maatvoeringen en details van het SIP systeem. De architect was in het begin nog wat sceptisch maar al snel overtuigd van het SIP systeem. Ondertussen heeft deze architect al meerder klanten enthousiast gemaakt voor een SIP woning.

Tijdens de bouw van mijn eigen woning heb ik veel geleerd, zowel over het systeem als andere onderdelen tijdens de bouw. Deze kennis kon ik direct gebruiken in mijn bedrijf. Ondertussen, na het helpen en begeleiden van meerdere klanten heeft het SIP systeem geen geheimen meer. Ook met overige vraagstukken omtrent de bouw probeer ik klanten zo veel mogelijk te helpen.

Een Comfortabele en Efficiënte Woning

Ondertussen woon ik al weer een gehele tijd in mijn eigen SIP woning. Wat een genot! Waarbij mijn vorige woning een minder stabiel binnenklimaat had en veel winst op de akoestiek te behalen viel, heeft mijn huidige SIP woning hier absoluut geen last van! Het biedt juist een uitstekend binnenklimaat met minimale energiebehoefte voor verwarming en koeling. (omdat de isolatiewaarde zo hoog zijn en er geen koudebruggen in de woning aanwezig zijn). Daarnaast is het huis akoestisch gezien ook een hele vooruitgang. Er komen nauwelijks storende geluiden van buitenaf de woning binnen.

Groeiende Bedrijf en Toekomstvisie

Ik kan denk ik wel zeggen dat aan het begin van dit verhaal, het verkopen van mijn huis, ik nooit gedacht zou hebben dat hieruit Ascentia Systems zou voortvloeien. Ondertussen is Ascentia Systems al een paar jaar in bedrijf en hebben wij vele klanten met mooie projecten mogen verblijden!

Ondertussen kan ik het bedrijf niet meer in mijn eentje runnen en is Marloes bij mij in dienst. Ook mijn vrouw Corrinne ondersteunt daar waar nodig. Uiteraard hebben wij goed contact met de fabriek SIPS UK en werken wij nauw samen om uw project zo goed mogelijk te voltooien en het SIP casco helemaal op maat en naar wens te leveren. Zo hopen wij in de toekomst nog vele klanten te begeleiden bij het maken van de juiste bouwkeuzes.

Ik moedigt iedereen aan om open te staan voor nieuwe bouwmethoden en zich niet te laten afschrikken door onbekendheid. SIP panelen hebben hun waarde bewezen, vooral in Engeland en in de Verenigde Staten, en bieden een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele bouw. Ascentia Systems staat klaar om Nederland kennis te laten maken met deze innovatieve manier van bouwen en vele klanten te helpen bij het realiseren van hun droomwoning.

Ik zou als laatste willen zeggen: Laat je vooral niet afschrikken door het onbekende en zeker niet omdat je architect of bouwbedrijf er geen ervaring in heeft. Omdat iets in Nederland onbekend is betekend niet dat het product zich nog niet bewezen heeft. Zo zijn SIP panelen in Engeland en de Verenigde Staten al vele jaren een gerespecteerd bouwmateriaal.”

Ontdek onze SIPS panelen!

Openingstijden:
Ma - vri: 09.00 - 17.00 uur
Zat: 10.00 - 14.00 uur
Zon: gesloten

Hier komen keurmerken van aangesloten bedrijven waarbij we erkend zijn. Denk aan CBW erkend etc.

Ascentia Systems © 2024. Alle rechten voorbehouden.

Algemene voorwaarden

Ascentia Systems © 2020. Alle rechten voorbehouden.