Architecten en aannemers hebben met het Ascentia systeem een bouwtechniek in handen waarmee vrijwel alle ontwerpen en bouwwerken te realiseren zijn. Niet alleen snel maar ook zeer duurzaam. We zetten de mogelijkheden en voordelen op een rijtje:
Om het systeem goed te kunnen begrijpen en verwerken bieden wij constructie details en een verwerkingsvoorschrift aan van onze SIP panelen.
1. Van ontwerp naar modulepakket
Het ontwerp van een architect wordt door Ascentia vertaald naar het ontwerpsysteem behorende bij de SIPS panelen. Dit levert een inzichtelijk beeld op van het oorspronkelijke ontwerp uitgewerkt in modulebouw. Je ontvangt u niet alleen verschillende aanzichten van het bouwwerk, maar ook gedetailleerde tekeningen per wand, vloer en dak, zodat direct duidelijk is welk paneel waar moet komen. Het modulepakket levert de complete ruwbouw van een bouwwerk op.
Hetgeen inhoudt: Alle Sips panelen voor de binnen- en buitenmuren met deur- en venster sparingen, dakpanelen, verdiepingsvloer, constructieve elementen, verbindingsstukken die de panelen onderling verbinden, constructieve calculatie, DPC folie, PUR lijm en dampopen folie. Indien gewenst kunnen wij ook kozijnen en glas leveren.
Voor het gehele proces van ontwerp naar SIP casco heeft Ascentia gemiddeld veertien weken nodig, namelijk één tot twee weken voor de offertevorming, vier tot zes weken voor het vertalen van het bouwkundig ontwerp in het SIP systeem en nog eens zes weken voor de productie en het transport. De ruwbouw kan er vervolgens in zeven tot veertien dagen staan.
2. Brede toepasbaarheid en flexibiliteit in design
Het Ascentia systeem is geschikt voor vrijwel ieder ontwerp. Van traditioneel tot hypermodern. De panelen worden gebruikt voor woningen, scholen, gezondheidscentra, bedrijfsgebouwen, kantoren, schuren en aanbouwen. De thermische schil van SIPS panelen kan afgewerkt worden met vrijwel elke gevelbekleding zoals baksteen, houten gevelbekleding, composietpanelen, steen, stucwerk en spuitkurk. Ieder bouwwerk krijgt zo een geheel eigen uitstraling. Daarnaast zijn architectonische kenmerken zoals complexe dakkapellen, ronde gevels of raampartijen mogelijk met het Ascentia systeem.
3. Lagere bouw- en arbeidskosten
SIPS panelen worden op de millimeter nauwkeurig fabrieksmatig vervaardigd en al voorzien van venster- en deursparingen. Dit maatwerk zorgt voor een lage verspilling en minder herstelwerkzaamheden. Door hun gewicht en afmeting zijn SIPS panelen zeer eenvoudig op te zetten, is er minder zwaar materieel nodig en kan volstaan worden met een relatief lichte fundering. Voor het eenvoudig aanleggen van waterleidingen en afvoeren zijn er speciale servicepanelen. Dit alles bij elkaar levert een sterke vermindering van de bouwtijd en de arbeidskosten op.
4. Eenvoudige constructie
Op basis van een constructietekening worden panelen op maat en genummerd op de bouwplaats afgeleverd. Dit maakt snelle verwerking. Voorafgaand aan de plaatsing worden op de vloer van de begane grond houten stelregels bevestigd. Het plaatsen van de verdiepingshoge panelen kan vervolgens – binnen de heersende Arbo regels – handmatig door twee personen gebeuren. De SIPS panelen zijn namelijk licht van gewicht en door hun breedte makkelijk hanteerbaar. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een lichte elektrische kraan om de panelen op zijn plaats te hijsen.
5. Isolatie en draagkracht in één bouwproduct
In SIPS panelen worden isolatie en draagkracht in één product gecombineerd. Hierdoor hoeven er geen verschillende materialen van verschillende leveranciers gecombineerd te worden. Alles* voor het SIP casco wordt door één leverancier, Ascentia, verzorgd.
*Zie pagina SIP Systeem voor meer uitleg over de geleverde onderdelen van het SIP systeem.
6. Ramen, hoeken, leidingen
Sparingen worden dus niet uit een paneel gesneden zoals u misschien zou denken. In plaats daarvan zijn het sparingen tussen de twee aangrenzende panelen van volledige hoogte. Waarbij aan de boven en/of onderzijde een (inge)kort paneel wordt geplaatst wat de hoogte van de sparingen bepaald.
Hoeken worden gecreëerd door de SIPS panelen op de kop te koppelen.
Er kan in een SIP paneel een smalle verticale sleuf gefreesd worden om de elektraleiding omhoog te brengen met een maximale lengte van 1200 mm en een horizontale sleuf van maximaal 300 mm. Indien een niet constructieve HSB binnenwand wordt geleverd kunnen de leidingen hierin zonder beperkingen verwerkt worden.
Voor waterleidingen en afvoeren zijn er speciale service panelen beschikbaar. Dit zijn panelen die slanker zijn dan de gekozen muurdikte. Hierdoor ontstaat er een ruimte waarin het leidingwerk verwerkt kan worden. Als al het leidingwerk is aangebracht kan de overige ruimte opgevuld worden met extra isolatiemateriaal en afgewerkt worden met een OSB plaat.
7. Hoog thermisch rendement
SIPS panelen zijn verkrijgbaar in een reeks van diktes met Rc-waarden van 4,50 m2K/W (bij een paneeldikte van 120 mm) tot 8,74 m2K/W (bij een paneeldikte van 220 mm). Daarmee zijn de SIPS panelen van Ascentia één van de meest efficiënte thermische SIPS panelen op de markt. Het verbindingssysteem zorgt voor een ononderbroken isolatiekern door alle muren, dak en vloeren heen. Koude plekken zijn hiermee verleden tijd en koudebruggen worden geminimaliseerd. Een bouwwerk dat voldoet aan de normen van een Passiefhuis behoort tot de mogelijkheden.
8. Schone, opgeruimde bouwplaats en weinig opslagruimte
SIPS panelen en de bijbehorende koppelstukken worden op maat aangeleverd. Daardoor is er vrijwel geen restafval op de bouwplaats en blijven de afvalkosten beperkt. Omdat de bouwschil snel gerealiseerd kan worden is er voor korte tijd opslagruimte nodig en neemt het risico op diefstal af. Natte sporen op de bouwplaats blijven achterwege omdat het SIPS systeem geen metselwerk, baksteenlagen of andere natte bestanddelen kent.
9. CO2-reductie
De SIPS panelen komen als kant en klaar bouwpakket met een vrachtwagen op de bouwplaats aan. Door het verbindingssysteem en het gewicht en de afmeting zijn de panelen snel en eenvoudig op te zetten. Volstaan kan worden met lichter – elektrisch – materieel. De beperkte verkeersbewegingen van arbeidskrachten en materieel zorgen voor een lage CO2 uitstoot. Ook de benodigde lichtere fundering zorgt voor een CO2-reductie.
10. Geen oponthoud door weersinvloeden
De buitenstructuur van de SIPS panelen is oersterk en waterbestendig. Daarnaast zijn de panelen licht van gewicht en door hun beperkte breedte makkelijk hanteerbaar. De combinatie van deze eigenschappen maakt dat de weersomstandigheden nauwelijks invloed hebben op de bouw. Bij regen, vorst en harde wind kan het werk gewoon doorgaan.