Duurzaam bouwen begint bij Ascentia Systems!

FAQ

Informatie SIP

Wat zijn SIP panelen?

SIP staat voor Structual Insulated Panel. De Ascentia SIP panelen hebben een buitenstructuur van OSB-3 platen met daar tussenin een thermische- en akoestische isolerende kern van Elastopor®H PUR schuimisolatie. De perfecte oplossing voor snel construeren van thermisch efficiënte, luchtdichte bouwwerken. De combinatie van het OSB en de isolerende kern levert een SIP paneel met ongekende stijfheid op. SIP panelen zijn isolatie en drager in één. SIP panelen kunnen daarom zeer dun zijn, maar zijn tevens constructief. Een SIP paneel met een dikte van 145 mm maakt het mogelijk een Rc waarde van 5,56 te behalen, dus ruim binnen het bouwbesluit.

Hoe is de opbouw van een SIP paneel?

De panelen van Ascentia systems zijn opgebouwd uit 11 mm OSB-3 platen met een harde isolatiekern van Elastopor®H PUR schuim.

Het hout van de OSB platen is afkomstig van PEFC-, SFI- en FSC-gecertificeerde leveranciers. OSB is gemaakt van naaldhout waarbij de vezels kruislings verlijmd zijn. Het materiaal kent vier kwaliteitsniveaus, waarvan de derde (OSB-3) gebruikt kan worden voor constructies in ruimtes met een luchtvochtigheid tot 80%.

De isolatiekern van PUR bevat geen schadelijke chemicaliën zoals CFK- en HCKF of formaldehyde. Ze laten ook geen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, wat betekent dat ze gezondheid en veiligheid op de lange termijn bieden.

Welke diktes SIP panelen zijn er leverbaar?

Ascentia Systems kan onderstaande panelen leveren:

Dikte in mm Gewicht per m2 Paneel U-waarde Paneel Rc waarde
95 15 kg/m2 0,299 W/m2K 3,44 m2K/W
120 16 kg/m2 0,231 W/m2K 4.50 m2K/W
145 16,9 kg/m2 0,189 W/m2K 5.56 m2K/W
170 17,9 kg/m2 0,160 W/m2K 6.62 m2K/W
195 18,9 kg/m2 0,139 W/m2K 7.68 m2K/W
220 19,9 kg/m2 0,124 W/m2K 8.74 m2K/W

Met een paneeldikte van 145 mm voor de buitenwanden en 170 mm voor het dak voldoet u al aan het bouwbesluit. Deze slanke bouwmethode zorgt ervoor dat u al snel een besparing heeft van 12% meer oppervlakte ruimte.

De SIP panelen van Ascentia Systems zijn van een uitstekende luchtdichtheidsklasse 3. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is nodig voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.

Door de zeer goede isolerende eigenschappen van een SIP paneel wordt de warmte in de winter binnen gehouden en blijft de warmte in de zomer buiten. Hierdoor wordt het energieverbruik verlaagd. Dit zorgt ervoor dat u zeer aanzienlijk bespaart op uw jaarlijkse energierekening. Het hoog isolerende effect van een SIP woning verlaagt niet alleen het energieverbruik maar draagt ook bij aan het terugdringen van de CO² uitstoot.

Wat is PUR?

De kern van onze SIP panelen bestaat uit Elastopor®-H, wat valt onder de PUR familie.

PUR staat voor Polyurethaan-isolatie en is een hardschuim met een gesloten celstructuur en met een zeer hoge isolatiewaarde. Polyurethaan bestaat uit polyol en isocyanaat. Dit isolatiemateriaal ontstaat door 2 vloeibare componenten met elkaar te vermengen en is een breed ingezet isolatiemateriaal. Het product is CFK vrij en dus milieuvriendelijk.

Wat zijn de grootste verschillen tussen houtskeletbouw (HSB) en SIP panelen?

Het grootste verschil zit hem in dat SIP panelen isolatie en drager in één is. Hierdoor kunt u met SIP panelen een hoge rc waarde behalen met een dun paneel. Bij HSB heeft u, om op dezelfde rc waarde te komen, een vele dikkere wand benodigd. Daarnaast moet u bij houten skeletbouw kiezen wat voorn isolatie er gebruikt wordt, thermisch of akoestisch. Bij SIP panelen heeft u zowel thermische- als akoestische isolatie.

Er ontstaan er bij SIP panelen praktisch geen koudebruggen door de ononderbroken kern van PUR en het gebruik van splines als verbindingselementen. Bij HSB wordt er gebouwd met een houten frame waarbinnen de isolatie wordt verwerkt. Warmte ontsnapt dan langzaam via de houten stijlen tussen de isolatie.

Uit welke onderdelen bestaat het Ascentia SIP systeem?

Bij Ascentia Systems koopt u een systeem en geen losse panelen. U krijgt dan ook een compleet SIP casco geleverd inclusief enginering van het SIP casco de constructieve calculatie en constructieve elementen.
Het pakket bestaat uit:

  • SIP panelen, CNC op maat gezaagd en gefreesd;
  • binnenmuren: dragende muren van SIP, overige muren HSB met mogelijkheid om leidingen in te verwerken. HSB wanden moeten zelf afgewerkt worden met isolatie en gipsbeplating (niet inbegrepen);
  • verdiepingsvloeren wordt bijgeleverd als Posi Joist + 22 mm geplastificeerde spaanplaat;
  • verbindingssysteem panelen, voor een luchtdichte afsluiting;
  • constructieve calculatie;
  • constructieve elementen: daar waar nodig staal of houten balken;
  • PUR lijm, schroeven voor onderlinge verbinding hoek- en dak elementen en DPC folie;
  • dampopen folie (blauw, niet UV bestendig);
  • transport tot aan de bouwplaats, vrachtwagen dient zelf ontladen te worden;
  • exclusief plaatsing, spreidankers en schroeven voor onderlinge verbinding van de panelen.

Hoe snel staat een SIP Casco?

SIP-bouwwerken kunnen snel worden gebouwd. Door de snelle bouwtijd wordt veel tijd en geld wordt bespaard.

Gemiddeld genomen staat een SIP casco van een woning binnen 5 á 10 dagen. Afhankelijk van het aantal beschikbare personen en hulpmiddelen. Een SIP casco kan ook geplaatst worden door een handige zelfbouwer. Hierin krijgt u ondersteuning van ons team met uitleg, een uitgebreide installatie handleidingen en werktekeningen. Na realisatie van het SIP casco kan men direct aanvangen met de binnen- én buitenafwerking. We hoeven immers geen rekening te houden met droogtijden.

Welke mogelijkheden tot gevelbekleding is er?

Een breed scala aan afwerkingen kan worden toegepast, waaronder gevelbepleistering, steenstrips, houtbekleding, composietpanelen, natuursteen of gewoon halfsteens metselwerk. Aan de buitenzijde wordt op de SIP panelen een damp open folie geniet. Daarop worden verticale latten geplaatst en aan de onderzijde horizontaal een ventilatielat. Hierdoor ontstaat een geventileerde spouw. Op dit frame kan elk gewenste gevelafwerking geplaatst worden. Er is praktisch geen afwerkmateriaal dat niet op onze SIP panelen toegepast kan worden. Dit zorgt ervoor dat u een huis kan creëren dat echt uniek voor u is.

Wat is de levensloop van een SIP woning?

Het bouwsysteem heeft een levensduur van minimaal 60 jaar, mits het beschermd blijft tegen vocht en waterdicht is. Het voldoet daarmee dus volledig aan het Bouwbesluit. Én door zijn levensduur zijn SIP’s nog eens zeer duurzaam.

Technische gegevens

Hoe worden de SIP panelen van Ascentia Systems vervaardigd?

In de fabriek (SIPS UK in Groot-Brittannië) staan twee persen van 6,5 meter en een van de grootste vijfassige CNC-machines van het land centraal. In deze persen wordt vloeibaar schuim geïnjecteerd tussen twee OSB-platen, waar het automatisch hecht aan de OSB en uithardt om een structureel geïsoleerd paneel te vormen. Daarna snijdt de CNC-machine de panelen in de exacte vorm en maat die nodig is voor elk project.

Deze productiefaciliteiten stellen ons in staat blanco SIP panelen te produceren met een dikte van 95 mm tot 245 mm en een lengte van 2440 mm tot 6000 mm. Naast de standaard SIP panelen, betekent de reikwijdte van deze faciliteiten dat we een van de weinige (zijn de enige) SIP fabrikanten in Groot-Brittannië zijn die gebogen panelen produceren, ideaal voor gebruik op met name daken.

Elk SIP paneel dat we voor onze klanten produceren, wordt in eigen huis vervaardigd, waarbij we optimaal gebruik maken van de nieuwste technologieën om panelen van de hoogste kwaliteit te produceren met de laagste impact op het milieu.

Verschil tussen gelijmde en geschuimde panelen?

Binnen de SIP panelen zijn er twee manieren om de buitenplaat (vaak OSB of MGO) aan de isolatiekern te bevestigen. Dit kan door middel van schuimen of lijmen. Ascentia Systems maakt gebruik van geschuimde panelen.

Geschuimde panelen:
De kern van Elastopor®H PUR schuim wordt rechtstreeks tussen de OSB-platen geïnjecteerd, waar het automatisch hecht door expansie aan de OSB en uithardt. Dit biedt een superieure en totale hechting wat ervoor zorgt dat er geen delaminatie ontstaat.

Gelijmde panelen:
Er wordt lijm aangebracht op de OSB platen, hiertussen wordt een isolatiekern geplaatst, daarna gaan de panelen in een pers.
Op termijn kan het uitharden van de lijm leiden tot delaminatie van de SIP panelen. Oftewel de OSB-plaat kan loslaten van de isolatiekern en daarmee een ernstige bedreiging vormen voor de structurele integriteit van het bouwwerk

Hoe worden SIP-panelen met elkaar verbonden?

Een verbindingsstuk, ook wel spline genoemd, zorgt ervoor dat de panelen met elkaar verbonden worden. Deze spline loopt over de gehele lengte van de panelen. Een spline heeft dezelfde opbouw als een SIP paneel: twee lagen OSB met daartussen een geëxpandeerde isolatielaag. Door deze samenstelling ontstaat er een sterke verbinding tussen de panelen en worden koudebruggen voorkomen.

Voor optimale afdichting dient u tussen de panelen en de verbindingselementen PUR lijm gebruiken. Dit brengt u aan voordat de panelen en splines in elkaar geschoven worden. Na het in elkaar schuiven van de panelen en verbindingselementen worden deze aan elkaar bevestigd door deze vast te schroeven of te nieten.

Wat betekend R-waarde (Rd en Rc)?

De R-waarde wordt meestal gebruikt voor isolatiematerialen voor dak, vloer of muur. De R-waarde staat voor de warmteweerstand van een materiaal en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de R-waarde hoe hoger de weerstand is die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal dus isoleert.

Wanneer spreekt men over een Rd waarde of Rc waarde. Over deze twee termen ontstaat regelmatig verwarring. De Rd waarde geeft de isolerende werking van het isolatiemateriaal weer. De Rc waarde vertelt iets over de isolerende werking van de volledige constructie. Oftewel een Rc waarde van een bouwwerk zijn alle R-waardes van de gehele constructie bij elkaar opgeteld. De Rc waardes die weergegeven worden bij onze panelen op onze website zijn de som van de Rd waardes van de OSB en isolatiekern.

Welke Rc waardes moeten er aangehouden worden volgens het bouwbesluit?

Volgens het bouwbesluit gelden onderstaande isolatie eisen voor nieuwbouw woningen:

RC-waarde gevel: ≥ 4,7 m²·K/W
RC-waarde dak: ≥ 6,3 m²·K/W
RC-waarde vloer: ≥ 3,7 m²·K/W

Wat betekend U-waarde?

De U-waarde wordt meestal gebruikt voor de isolatiewaarde van glas en ramen. De U-waarde betekend warmtedoorgangscoëfficiënt. Hierbij wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil (Kelvin), per seconde, per m2 doorgelaten wordt door een constructie. Bij de U-waarde, in tegenstelling tot de R-waarde, betekend het hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een goede U-waarde ligt tussen de 2 en 0.10.

Welke R- en U- waarde hebben de panelen?

Dikte in mm Paneel U-waarde Paneel Rc waarde
95 0,299 W/m2K 3,44 m2K/W
120 0,231 W/m2K 4.50 m2K/W
145 0,189 W/m2K 5.56 m2K/W
170 0,160 W/m2K 6.62 m2K/W
195 0,139 W/m2K 7.68 m2K/W
220 0,124 W/m2K 8.74 m2K/W

Wat is enginering en structurele calculatie?

De enginering bestaat uit het omzetten van uw (DWG)tekeningen naar ons SIP systeem. Hierbij wordt onder andere gekeken waar in de constructie eventueel staal of hout benodigd is, de overspanningen van de Posi-Joist en plaatsing van de dakconstructie elementen. Daarna worden er vanuit deze tekeningen, door een extern bureau, een constructieve calculatie gemaakt. Hierbij wordt er berekend hoeveel druklasten er op de woning komen en welke binnenmuren dragend moeten zijn. Aan de hand van deze berekeningen wordt er gekeken of de enginering van de woning aanpassingen behoeft.

Ascentia Systems werkt samen met een team van ingenieurs met jarenlange industriële en technische ervaring. Het team staat voor u klaar om ervoor te zorgen dat elk project voldoet aan de noodzakelijke technische ontwerpcriteria conform fingerende bouwvoorschriften en bouwbesluit.

Tijdens het engineeringproces gebruiken onze ingenieurs de door u verstrekte bouwkundige tekeningen om gedetailleerde constructieve berekeningen te maken. Deze berekeningen kunnen vervolgens dienen om te bepalen of er aanvullende elementen nodig zijn, zoals structurele balken om het dak te ondersteunen of (CLT) lateien grote openingen te creëren.

Precisie is essentieel in dit proces en er is geen ruimte voor fouten. Daarom werken onze ontwerpers nauw samen met ons technisch team om ervoor te zorgen dat bij het ontwerp van het bouwwerk rekening wordt gehouden met alle dimensies en calculaties.

De constructeur zal technische berekeningen maken van de bovenbouw. De berekeningen zullen lijn- en puntbelastingen bevatten die u kunt verstrekken aan uw (hoofd)constructeur voor bv. het berekenen van de  fundering.

Hoe zijn de binnenwanden opgebouwd binnen het SIP systeem?

Er bestaat binnen het SIP systeem een verschil tussen dragende en niet dragende binnenwanden.

Dragend: De dragende binnenwanden zijn opgebouwd met behulp van een 95 mm SIP paneel, op maat bewerkt met behulp van de 5-assige CNC-machine. Afhankelijk van de benodigde sterkte van de binnenmuur wordt als verbindingselement een spline of volhouten element gebruikt.

Niet-dragende: De niet-dragende binnenwanden zijn doorgaans opgebouwd uit 38×89 cls en moeten zelf afgewerkt worden met isolatie en gipsbeplating.

Hoe moeten de binnenwanden afgewerkt worden?

De binnenwanden dienen afgewerkt te worden met gipsbeplating. Waarna er eigen keus is voor verdere afwerking. Op de dragende binnenwanden, van SIP panelen, kan de gipsbeplating direct aangebracht worden. De niet-dragende interne scheidingswanden zijn doorgaans opgebouwd uit 38×89 cls/HSB en dienen afgewerkt worden met isolatie én gipsbeplating.

Wat zijn structurele elementen?

Structurele elementen zijn de elementen die de constructie bij elkaar houden en de belasting/drukkracht van de woning opvangen. Meestal bestaan de structurele elementen uit hout of staal.

Bij Ascentia Systems streven we ernaar een klanttraject te bieden dat zo efficiënt en naadloos mogelijk is. Daarom leveren we alle benodigde aanvullende producten, inclusief hout- of stalen balken die benodigd zijn voor de structuur van het Casco.

Naast de structureel geïsoleerde panelen zijn onze productiefaciliteiten ook geschikt voor de bewerking van structurele houten balken (CLT) die gebruikt worden voor ondersteuning in de grotere SIP bouwwerken.

Met behulp van onze ultramoderne vijfassige CNC-machine kunnen we complexe sleuven en boringen in gelamineerde balken zagen, frezen en boren met speciaal gereedschap dat is ontwikkeld voor deze specifieke vereisten. Gelamineerde balken (CLT) zijn een zeer kosteneffectief alternatief voor andere structurele materialen zoals staal, terwijl ze nog steeds het hoogste niveau van sterkte en duurzaamheid bieden.

Wanneer wordt er bij de structurele elementen voor staal of houten gekozen?

De constructieve calculatie vereist óf en wáár er gebruik gemaakt dient te worden van constructieve elementen in het bouwwerk. De keuze van het materiaal, hout of staal, wordt gedicteerd door de eigenschappen van het materiaal en de specifieke toepassing.

Onze voorkeur voor structurele elementen gaat uit naar gelamineerde houten elementen (CLT), omdat deze makkelijk te verwerken zijn bij het bouwen van het SIP casco en kosten efficiënt zijn. Onze ontwerpers hebben uitgebreide ervaring met het detailleren van verbindingen en het maken van fabricagetekeningen voor zowel stalen- als gelamineerde elementen.

Wat zijn Posi Joist?

Posi Joist is een draagbalksysteem dat gebruikt wordt om een verdiepingsvloer mee te creëren. Posi-Joist combineert het gewicht van hout en de kracht van het Posi-Strut staalweb om vloeren systemen te realiseren. Hiermee kunnen grotere afstanden overbrugd worden dan met een traditionele houten balklaag.

Een van de grootste voordelen van het gebruikmaken van Posi-Joist is de eenvoudige toegankelijkheid voor een E&W installatie in de verdiepingsvloer. Met de steeds toenemende behoefte aan ventilatiesystemen biedt Posi-Joist de perfecte en eenvoudige oplossing. Hierdoor wordt er aanzienlijk bespaard op het installatiewerk en geen gedoe meer met gaten boren in de houten balklaag.

Hoe worden de openingen in de panelen, voor kozijnen en deuren, afgewerkt?

Lateien van gelamineerd hout (CLT), staanders en liggers worden rond de omtrek van de opening in de kern van het paneel geplaatst. Dit hout ondersteunt alle opgelegde belastingen van bovenaf (latei, vloer- of dak-belasting) en zorgen voor een stevige bevestiging voor de installatie van ramen of deuren. Je kunt dus stellen dat er in de contouren, waar een raam of deur is voorzien, een stelkozijn is opgenomen. De locatie en grootte van raamopeningen worden meegenomen in de specifieke constructieberekeningen.

Hoe worden de SIP panelen bevestigd op de fundering?

SIP panelen worden op de fundering bevestigd op een stelregel met een verbindingsregel. Op de stelregel wordt DPC-folie aangebracht en boven op de stelregel wordt de verbindingsregel geschroefd. De SIP panelen worden op de verbindingsregel aangebracht die onderling verticaal met een verbindingselement worden gekoppeld. In de verbindingselementen wordt lijm pur aangebracht en daarna geschroefd of geniet om de elementen onderling te verbinden. Aan de bovenzijde wordt een verbindingsregel geplaatst die de panelen onderling aan elkaar verbindt. Daarmee worden koudebruggen nagenoeg uitgesloten. Daar waar (constructief) nodig is het verbindingselement voorzien van vol hout. Dit is altijd het geval wanneer de elementen aan de bovenzijde horizontaal met elkaar verbonden worden. Deze verbinding kan tevens als muur – plaat fungeren. Voor het aanbrengen van dak elementen is hetzelfde principe van toepassing als hierboven beschreven.

Hoe kan ik mijn waterleidingen verwerken in een SIP paneel?

Voor de E&W installatie, die in de buitenmuren zijn voorzien, voorzien we de panelen van een loze ruimte. In deze ruimte kunnen leidingen en of muurplaatbeugels goed bevestigd worden zonder in het paneel te slijpen. Dit geldt ook voor binnenmuren. Daarna kunt u de overgebleven ruimte vullen met isolatiemateriaal en afwerken met een OSB- en gipsplaat, zoals de rest van de panelen.

Kan het dak ook uit SIP panelen bestaan?

Met SIP panelen kunnen zowel schuine als platte dakconstructies creëren. Deze kunnen worden afgewerkt met elke gangbare dakbedekking, maar bijvoorbeeld ook met Cedum dakbedekking.

Hellende SIP-daken hebben voordelen ten opzichte van traditionele daken met daksparren. SIP daken bestaan meestal uit grote panelen die op gordingen en nokbalken steunen. Dit zorgt voor een open, onbelemmerde dak ruimte die deel uitmaakt van de thermische schil van het gebouw en ideaal is voor gebruik als kamer in de dakconstructie. Openingen voor dakramen worden op dezelfde manier gevormd als soortgelijke openingen in wandpanelen.

Bekledingen voor hellende SIP daken kunnen elk type bekleding zijn dat op elk ander type dak kan worden gebruikt (bijv. dakpannen, leipannen, felsplaten of geprofileerd metaal enz.). Tussen de SIP en de dakbedekking moet een ventilatieruimte gecreëerd worden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van tengels en panlatten.

Platte SIP daken kunnen direct met bitumen, PVC of EPDM bekleed worden. In dit geval is een ventilatieruimte niet vereist. Afhankelijk van de grootte van oppervlak moet een afschot isolatie worden overwogen. In het geval van daklichten of lichtstraten wordt dezelfde constructie toegepast als bij hellende daken.

Wanneer er bij een plat dak geen isolatie vereisten zijn kan er bijvoorbeeld ook alleen een balklaag met OSB laag geleverd worden. Maar onthoudt isoleren is altijd beter dan niet isoleren.

Wat zijn de maximale lengtes van de SIP panelen?

Wij leveren zowel standaard als gecurvede SIP panelen (op aanvraag) in verschillende lengtes. De maximale lengte van een paneel is 6 meter. In de praktijk wordt dit zelden toegepast i.v.m. de hanteerbaarheid.

Wat zijn de maximale breedtes van de SIP panelen?

Een paneel heeft een standaard breedte van 1210 mm en kan door het koppelen de gewenste muurbreedte behalen.

Tot hoe hoog kan je bouwen met SIP?

Momenteel is vier verdiepingen de maximale praktische hoogte voor dragende SIP gebouwen. Daarboven moet er extra constructie in het gebouw worden opgenomen om de opgelegde lasten te kunnen dragen.

Wat is het gewicht van een paneel?

Hieronder in het schema staat het gewicht per paneeldikte.

Als we uitgaan van een gevelpaneel dikte 145 mm met een hoogte van 3200 mm en een breedte van 1210 mm komt dat neer op een gewicht van 65,5 kilo. 3,2 x 1,21 x 16,9kg = 65,44. Het lage gewicht maakt het paneel dus enorm handzaam.

Dikte in mm Gewicht per m2 Paneel U-waarde Paneel Rc waarde
95 15 kg/m2 0,299 W/m2K 3,44 m2K/W
120 16 kg/m2 0,231 W/m2K 4.50 m2K/W
145 16,9 kg/m2 0,189 W/m2K 5.56 m2K/W
170 17,9 kg/m2 0,160 W/m2K 6.62 m2K/W
195 18,9 kg/m2 0,139 W/m2K 7.68 m2K/W
220 19,9 kg/m2 0,124 W/m2K 8.74 m2K/W

Zijn rondingen in panelen mogelijk?

We kunnen, als een van de weinige SIP fabrikanten, zowel platte (standaard) als gebogen/gecurvede SIP-panelen ontwerpen, engineeren en produceren. Ideaal voor gebruik voor met name daken of een toren effect.

Voordelen Ascentia SIP Systeem

Wat is het voordeel van slank bouwen?

Doordat SIP panelen isolatie en drager in één zijn kan er met een dun paneel een hoge Rc waarde gehaald worden. Dit levert logischerwijs meer gebruikersoppervlakte (GBO) op. Het “slank bouwen” met SIP panelen levert op een gemiddelde woning al gauw 12% meer ruimte winst op. Dat is in ruimte uitgedrukt al snel de oppervlakte van een slaapkamer.

In het bouwbesluit is opgenomen met welke Rc waarde er gebouwd moet worden bij nieuwbouw. Hierdoor ontkom je er bij traditioneel bouwen en houtskeletbouw niet aan om van een dik pak isolatie gebruik te maken. Iets waar met het bouwen met SIP panelen dus geen last van hebben!

Wat is een koudebrug en hoe voorkomen/verminderen SIP panelen koudebruggen?

Een koudebrug (ook wel thermische brug genoemd) is een kwetsbare plek in de buitenwand van de woning waarbij kou van buitenaf op de binnenwanden wordt overgebracht. Met vocht (condens) en koude plekken tot gevolg. Een koudebrug ontstaat wanneer slecht (thermisch) isolerende materialen contact met elkaar maken waardoor warmte kan ontsnappen.

Doordat de SIP panelen met splines worden verbonden, waarvan de kern ook uit PUR bestaat, ontstaat er een ononderbroken kern van PUR. Hierdoor worden koudebruggen praktisch helemaal voorkomen.

SIP heeft een hoge luchtdichtheid, waarom is dit van belang?

Door een goede luchtdichtheid van een bouwwerk voorkomt u luchtlekkages en daarmee verlies van energie. Ook zorgen luchtlekkages ervoor dat de geluidsisolatie sterk verminderd en kan er condensatie optreden wat de constructie van het bouwwerk nadelig kan beïnvloeden.

De SIP panelen van Ascentia Systems zijn van een uitstekende luchtdichtheidsklasse 3. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is nodig voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.

Doordat de isolatiekern bestaat uit een gesloten celstructuur worden ongewenste luchtstromen via de constructie geblokkeerd, omdat er geen luchtstroom kan plaatsvinden. De verbindingselementen die gebruikt worden zorgen voor een luchtdichte en koudebrug vrije koppeling.

Wat zijn de voordelen van CNC verwerking?

Doordat de SIP panelen middels een CNC machine op maat worden gezaagd en gefreesd worden zorgt dit voor een nauwkeurig gedimensioneerd paneel. Hierdoor worden faalkosten tot een minimum beperkt.

De CNC-machine is een van de meest fundamentele aspecten van het productieproces van onze structureel geïsoleerde panelen. Voor elk ontwerp wordt een numerieke code gebruikt om “blanco SIP panelen” om te zetten in unieke panelen die aan specifieke locaties binnen een project worden toegewezen.

Onze fabriek in Rushden is de trotse thuisbasis van een van de grootste vijf-assige CNC-machines in Groot-Brittannië, met een indrukwekkende footprint van 22 x 8 meter. Met deze machine kunnen SIP-wand-, dak- en vloerpanelen bewerkt worden, evenals delen van CLT (cross-gelamineerd hout) tot een dikte van 450 mm en een hoogte en breedte van 14,4 x 3,6 m.

Ascentia Systems

Waar worden de panelen geproduceerd?

Onze Ascentia panelen komen uit het Verenigd Koninkrijk. Ze worden geproduceerd door SIPS UK, een fabrikant met meer dan 35 jaar ervaring in het vervaardigen van SIP panelen. Aan het begin van de 21ste eeuw waren ze betrokken bij de productie van de eerste Structural Insulated Panel systems voor de bouwsector. In 2023 is de fabriek verhuist naar een grotere locatie om te kunnen voldoen aan de grote vraag.

Hoeveel jaar ervaring heeft Ascentia Systems en SIPS UK?

De fabriek van de SIP panelen is gevestigd in de UK. Het team van SIPS UK heeft meer dan 35 jaar ervaring en kennis van de sector. Zo is SIPS UK betrokken geweest bij de productie van een van de allereerste SIP gebouwen in Groot-Brittannië.

Ascentia Systems werkt sinds 2019- samen met SIPS UK dit prachtige product naar de Benelux te halen. Waar het in de UK al een begrip in de bouwwereld is, is het in de Benelux nog een vrij nieuw fenomeen. Door de jarenlange ervaring van SIPS UK te bundelen met de bouwkundige kennis van Ascentia Systems over de regelgeving in Nederland vormen we een sterk team.

Hoe verloopt het proces wanneer ik een aanvraag heb ingediend?

Offerte: De eerste stap van het proces van Ascentia Systems is de offerte. Nadat u ons de gegevens van uw project heeft toegezonden bestaande uit, de gemaatvoerde tekeningen (minimaal bestaand uit aanzichten, doorsnedes en plattegronden) en de gewenste Rc waarden, bezorgen wij u een offerte voor de levering van het casco. Een richtprijs ontvangen zonder de bovenstaande noodzakelijke gegevens is niet mogelijk.

We zorgen er altijd voor dat er geen verborgen kosten zijn voor onze klanten. Daarom nemen we zowel een lijst met items op die in de specificatie zijn opgenomen evenals alle extra items die tijdens het project nodig kunnen zijn voor de realisatie van het SIP casco.

Bestelling plaatsen: Zodra de offerte online geaccepteerd is, worden de bouwkundige tekeningen doorgegeven aan onze ontwerp- en engineeringteams. Tekeningen (door u aan te leveren) dienen in PDF-, DWG- of DXF-formaat zijn en de positie van wanden en dakpanelen, evenals de interne scheidingswanden en structurele openingen gedetailleerd weergeven.

Onze constructeurs zullen deze tekeningen gebruiken om de lijn- en puntbelastingen te berekenen, evenals om project specifieke draag balken of lateien te ontwerpen die nodig zijn om het dak of grote openingen te ondersteunen. Na ontvangst van deze berekeningen maken we vervolgens een 3D-weergave van uw project, op basis waarvan onze ontwerpers ook een reeks productietekeningen zullen maken die moeten worden goedgekeurd en ondertekend voordat de productie start. U of uw architect ontvangt een kopie van de technische berekeningen, die u kunt delen met bouwtoezicht, garantie- of hypotheekverstrekker. Gemiddeld duurt deze stap in het proces 4 tot 6 weken.

Productie: Na akkoord en ondertekening van de productietekeningen en constructieve calculatie beginnen we aan de productie van de panelen. Al onze structurele geïsoleerde panelen worden geproduceerd in onze fabriek in Rushden, Northamptonshire. Gedurende het hele productieproces zorgen we ervoor dat elk paneel dat we produceren aan de hoogste standaard voldoet en nemen we nooit genoegen met iets anders dan het beste. Op dit moment zullen we ook eventuele aanvullende artikelen bestellen, waaronder gelamineerde constructie elementen (CLT), constructiestaal en/Posi-joist. De complete productie duurt gemiddeld 5 tot 6 weken waarna levering snel volgt.

Levering: Nadat de productie gereed is wordt het bouwwerk bestaand uit de SIP panelen, verbindingselementen, constructieve elementen, dampdoorlatende folie, schroeven en lijm op een vrachtwagen geladen en naar het afleveradres vervoert. Bij levering dient u zelf voor een heftruck zorg te dragen om de vracht te ontladen. Onze vervoerders hebben hier geen capaciteit voor.

Installatie: Elk SIP paneel is genummerd en wordt als kant en klaar bouwpakket aangeleverd op de bouwplaats. Werktekeningen met verschillende aanzichten van het bouwwerk, maar ook gedetailleerde tekeningen per wand, vloer en dak, maken direct duidelijk welk paneel of constructief element gesitueerd moet worden.

Regelt Ascentia Systems ook de afbouw?

Ascentia Systems is een leverancier van een SIP systeem. Wij zijn geen aannemer of afbouwer. Wel werken wij samen met een aantal partners die op dit gebied hulp kunnen bieden en zeer ervaren zijn in SIP bouwconstructies.

Kosten en besparingen

Hoe verhoudt de prijs van SIP panelen zich in verhouding tot traditionele bouw of HSB?

De aanschaf van een SIP systeem, in vergelijking met traditionele bouw of HSB, kan in een enkel geval hoger uitvallen. Hoeveel hoger is afhankelijk van de complexiteit van het bouwwerk. Echter is bouwen met een SIP systeem op de lange termijn kosten efficiënter, omdat u kunt besparen op de bouwkosten en meer gebruikersoppervlakte heeft.

Daarnaast wordt er aanzienlijk bespaard op de energiekosten gedurende de gehele levensduur van de woning, omdat een SIP woning minder energie verbruikt. De hoge thermische eigenschappen van de panelen maken dit mogelijk.

Ascentia levert in tegenstelling tot sommige SIP leveranciers een volledig systeem/concept. Ons SIP systeem is, naarst de SIP panelen, inclusief transport, constructieve calculatie, engineering, constructieve elementen, verbindingselementen, dampopenfolie, lijm, DPC folie, verdiepingsvloer (Posi-Joist) en werktekeningen. Een volledig systeem dus!

Hoe kan ik met een SIP systeem besparen op de bouwkosten?

Door een nauwkeurige engineering en productie worden faalkosten voorkomen. Omdat alle panelen, verbindingselementen en constructieve elementen van één leverancier komen en deze in één levering aangeboden worden, geeft dit zekerheid in levering en verwerking.

Door de hoge snelheid van bouw en realisatie, met minder personeel, wordt er op de arbeidskosten aanzienlijk bespaard. Er wordt een snellere bouwdoorlooptijd gerealiseerd, waardoor een woning eerder opgeleverd kan worden.

De panelen worden geleverd in hanteerbare maten en gewicht. Een paneel van 145mm dik heeft een gewicht van 16,9 kilo per m2. Hierdoor is er geen zwaar materieel nodig op de bouwplaats.
SIP bouw kan getypeerd worden als lichtbouw, waardoor er met een lichtere funderingsvorm volstaan kan worden.

Door de industriële productie is er minder afval op de bouwplaats. Hierdoor worden de afvalkosten aanzienlijk verminderd.

Zijn er m2 meter prijzen beschikbaar?

Ascentia Systems werkt niet met m2 prijzen. Bij ons koopt u geen losse panelen, maar een volledig SIP systeem. In onze prijs zijn constructieve elementen, verbindingselementen en constructieve calculatie en enginering opgenomen. Omdat dit per bouwwerk verschilt, door bijvoorbeeld toevoeging van stalen en/of houten elementen, is er vooraf niet tot een m2 prijs te komen.

Wanneer u uw (DWG) tekeningen aanlevert maken wij voor u graag een offerte. Dit resulteert in een totaalprijs voor het volledige SIP casco, zonder verborgen kostenposten.

Welke gegevens moet ik aanleveren voor een offerte?

Voor de offertevorming hebben wij vaak voldoende aan plattegronden, doorsnedes en aanzichten van de woning. Hierop moet duidelijk de maatvoering en uitsparingen zijn aangegeven. Daarnaast willen wij graag weten van welke Rc-waardes u gebruik zou willen maken en of de vloer in SIP meegeleverd dient te worden (afhankelijk van de keuze van funderen).

De Rc waarden in het bouwbesluit die per 1 januari 2021 gelden zijn:
RC-waarde gevel: ≥ 4,7 m²·K/W
RC-waarde dak: ≥ 6,3 m²·K/W
RC-waarde vloer: ≥ 3,7 m²·K/W

Als we verder gaan in het proces dient u, bij opdracht, de tekeningen in PDF-, DWG- of DXF-formaat aan te leveren. In deze tekeningen zijn de positie van de SIP-wanden en dakpanelen, evenals de interne scheidingswanden en structurele openingen gedetailleerd weergeven.

Draagt SIP bij aan het verlagen van mijn energie rekening?

Door de zeer goede isolerende eigenschappen van een SIP paneel wordt de warmte in de winter binnen gehouden en blijft de warmte in de zomer buiten. Hierdoor wordt het energieverbruik verlaagd. Dit zorgt ervoor dat u zeer aanzienlijk bespaart op uw jaarlijkse energierekening. Het hoog isolerende effect van een SIP woning verlaagt niet alleen het energieverbruik maar draagt ook bij aan het terugdringen van de CO² uitstoot.

SIP en het milieu

Kan een SIP paneel gerecycled worden?

Een SIP paneel kan op meerdere manieren gerecycled worden. Zo kunnen de panelen gedemonteerd worden en bij een volgend project hergebruikt worden. Mocht het direct hergebruiken van het paneel zelf niet mogelijk zijn kunnen de OSB platen en de Polyurethaan kern van elkaar gescheiden worden. De OSB platen kunnen hergebruikt worden of eenvoudig worden gerecycled.

De kern van Polyurethaan kan hergebruikt worden als isolatie plaat of, en als deze mogelijkheid er niet meer is, gerecycled worden. Een van de meest effectieve manieren om PU-schuim te recyclen, is door polymeerschuim te vermalen en te integreren in een nieuw materiaal. We zien polyurethaan terug als inerte vulstof of als verdunningsmiddel voor polyolen om een nieuwe PU-verbinding te produceren.

Bieden SIP panelen voordelen voor het milieu?

SIP panelen bieden voordelen voor het milieu, zowel tijdens het productieproces als op de lange termijn.

  1. SIP panelen worden off-site geproduceerd, wat betekent dat er een grotere kans op precisie is en minder kans op weggegooide bijproducten dan bij bouwen ter plaatse. Ascentia Systems en SIPS UK streven ernaar om afval zoveel mogelijk te verminderen, en met behulp van onze vijfassige CNC-machine zorgen we ervoor dat panelen met precisie en nauwkeurigheid worden gezaagd en gefreesd. Al de geproduceerde “reststukken” wat normaal beschouwd worden als incourant wordt toch gebruikt. Er zijn immers ook kleine stukken SIP benodigd in een woning. Denk hierbij aan delen boven een deur of raam.
  2. SIP panelen worden traditioneel gemaakt van een houten “buitenschil” (OSB). Bij Ascentia Systems en SIPS UK is al ons hout afkomstig van duurzame leveranciers die FSC, PEFC en SFI gecertificeerd zijn. Een dergelijk certificaat garandeert dat uw producten het resultaat zijn van duurzaam bosbeheer. De buitenbekleding van onze panelen zijn vervaardigd uit georiënteerd strengboard (OSB), dat is gemaakt van jonge, snelgroeiende bomen die zijn geteeld op plantages die worden beheerd door FSC. Jongere bomen zorgen voor meer zuurstof in het milieu dan oudere bomen en deze manier van grondstoffenproductie is dus niet schadelijk voor het milieu. Het OSB dat in onze SIPpanelen wordt gebruikt, is hernieuwbaar, recyclebaar, biologisch afbreekbaar en niet-giftig, waardoor ze een minimale ecologische voetprint hebben.
  3. De goed geïsoleerde schil maakt het bouwwerk luchtdicht en geïsoleerd tot in de kern, waardoor het thermisch rendement wordt verhoogd. Dergelijke isolatie houdt het gebouw warm in de winter en koel in de zomer, waardoor de behoefte aan kunstmatige verwarming wordt verminderd en vervolgens schadelijke CO2-uitstoot wordt verminderd. (SIP bouwwerken kunnen een uitzonderlijke en extreme Rc waarde van meer dan Rc 10,5 halen door een SIP paneel van 245mm te gebruiken. Hoewel het rendement van deze panelen erg hoog ligt produceren wij deze enkel op uitdrukkelijk verzoek. Daarnaast liggen de productiekosten van een dergelijk paneel hoger in verband met een langere productietijd, extra materiaal, handeling en transport)
  4. SIP panelen bieden niet alleen een milieuvriendelijke oplossing voor de bouw, ze helpen ook bij het creëren van een gezond huis. De isolatiekern van de SIP panelen is gemaakt van Elastopor®H PUR schuim, een polyurethaan (PUR). Isolatiematerialen zoals deze bevatten geen schadelijke chemicaliën zoals CFK’s, HCFK’s of formaldehyde. Ze laten ook geen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, wat betekent dat ze gezondheid en veiligheid op de lange termijn bieden.

Hoe komt het, dat er door het gebruik van SIP panelen, minder CO2 uitstoot vrij komt dan bij traditionele bouw?

Doordat alle panelen in de fabriek geprefabriceerd worden voorkom je onnodig afval. Daarnaast worden restanten van de panelen direct in de fabriek hergebruikt en leidt daardoor tot weinig verspilling.

Ons SIP systeem wordt geprefabriceerd in de fabriek. Naast de SIP panelen krijgt u bij Ascentia Systems een volledig systeem/casco geleverd inclusief constructieve elementen, lijm, schroeven en dampopen folie. Afhankelijk van de grootte van het bouwwerk wordt alles op een enkele vrachtwagen bij u afgeleverd tot aan de bouwplaats. Dit voorkomt onnodig veel verkeersbewegingen.

Een SIP paneel is een lichtgewicht bouwmateriaal. Zware machines zijn daarom niet benodigd. Een woning, bestaand uit SIP panelen, kan met een elektrische kraan geplaatst worden.

Omdat een SIP bouwwerk betiteld kan worden als “lichtgewicht” kan er vaak volstaan worden met een “lichtere” fundering. Beton heeft immer een zeer grote CO² voetprint.

Een SIP casco van gemiddelde grootte kan in 5 tot 10 dagen worden gebouwd. De snelheid van bouwen scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in het aantal verkeersbewegingen van de bouwers.

De eerste stap in het beperken van de CO² uitstoot van een gebouw is het verlagen van de energiebehoefte. De meest effectieve manier om dit te doen is door goed te isoleren. Dit kan door te kiezen voor een hoge Rc-waarden, goede luchtdichtheid te realiseren en koudebruggen te voorkomen. Allemaal kwaliteiten die ons SIPS systeem heeft.

SIPS panelen gebruiken een goed geïsoleerde schil, wat betekent dat het gebouw luchtdicht en tot in de kern geïsoleerd is. Dit zorgt voor een verhoogde thermische efficiëntie. Dergelijke isolatie houdt het gebouw warm in de winter en koel in de zomer, waardoor de behoefte aan kunstmatige verwarming of koeling wordt geminimaliseerd en daardoor de schadelijke CO² uitstoot wordt verminderd.

Komen er schadelijke stoffen vrij bij verwerking van de SIP panelen?

SIPS panelen bieden niet alleen een milieuvriendelijke oplossing voor de bouw, maar ze helpen ook bij het creëren van een gezond huis. De isolatiekern van de SIP panelen is gemaakt van Elastopor®H PUR schuim, een polyurethaan (PUR). Een isolatiemateriaal zoals deze bevatten geen schadelijke chemicaliën zoals CFK, CFC, HCFK of Formaldehyde. Ze laten ook geen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij, wat betekent dat ze gezondheid en veiligheid op de lange termijn bieden. De kern van polyurethaan (PUR) in onze SIP panelen is CFK, CFC, HCFK of Formaldehyde vrij met nul ozonafbrekend vermogen en heeft een waarde van minder dan 5 voor aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential – GWP), zoals is vastgesteld door BASF.

Zie ook FAQ; Kan een SIP paneel gerecycled worden?

Openingstijden:
Ma - vri: 09.00 - 17.00 uur
Zat: 10.00 - 14.00 uur
Zon: gesloten

Hier komen keurmerken van aangesloten bedrijven waarbij we erkend zijn. Denk aan CBW erkend etc.

Ascentia Systems © 2024. Alle rechten voorbehouden.

Algemene voorwaarden

Ascentia Systems © 2020. Alle rechten voorbehouden.