Duurzaam bouwen begint bij Ascentia Systems!
Aan de hand van constructietekeningen worden de SIPS panelen van Ascentia Systems zeer nauwkeurig op maat gemaakt en voorzien van alle venster- en deursparingen. Ze worden genummerd en als een kant en klaar bouwpakket aangeleverd op de bouwplaats. Door dit voorwerk, het gewicht, de afmetingen en het verbindingssysteem zijn de panelen zeer eenvoudig te monteren.
Een SIP-casco voor een woning varieert maar kan in slechts 7 tot 14 dagen worden opgebouwd, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en complexiteit van het gebouw, de ervaring van de bouwploeg, en de specificaties van het project.
De eigenlijke montagetijd van een SIP-casco is meestal veel korter dan bij traditionele bouwmethoden. Dit snelle bouwproces maakt het mogelijk om de kosten en de overlast van langdurige bouwprojecten te minimaliseren.
Een bouwtekening wordt door Ascentia vertaald naar het ontwerpsysteem behorende bij de SIPS panelen. Dit levert een inzichtelijk beeld op van het oorspronkelijke ontwerp, uitgewerkt in modulebouw. Je ontvangt niet alleen verschillende aanzichten van het bouwwerk, maar ook gedetailleerde tekeningen per wand, vloer en dak, zodat direct duidelijk is hoe het bouwpakket in elkaar steekt.
De SIPS panelen en het bijbehorende verbindingssysteem zijn op de millimeter nauwkeurig gesneden en genummerd. In SIPS panelen worden isolatie en draagkracht in één product gecombineerd. Aan de hand van de ontwerptekening en het panelenplan kan het bouwwerk in korte tijd gebouwd worden.
Dankzij het beperkte gewicht van SIPS panelen kan volstaan worden met een relatief lichte fundering. Voor het eenvoudig aanleggen van waterleidingen en afvoeren zijn er speciale servicepanelen. Dit scheelt je bouwtijd en installatiekosten.
Het grootste voordeel van slank bouwen is dat je meer gebruiksoppervlakte overhoudt. Bij traditionele bouw en houtskeletbouw kan het ruimteverlies oplopen tot wel 12%. Dit komt neer op de oppervlakte van een extra slaapkamer!
SIP-panelen combineren isolatie en draagkracht in één, waardoor een dunne (constructieve) muur ontstaat. In tegenstelling tot traditionele bouwmethoden en houtskeletbouw, die een dik isolatiepakket vereisen. Je kunt bij traditionele bouw rekenen op buitenmuren van 45 tot 60 cm dik om aan het Bouwbesluit (Rc-waarde van 4,7 m²K/W) te voldoen. Bij HSB kom je al snel uit op een dikte van 23,5 cm, wat al een flinke besparing is in vergelijking met traditionele bouw. Met de SIP-panelen van Ascentia Systems ga je al ruimschoots over het Bouwbesluit heen met een muurdikte van slechts 14,5 cm (met een Rc-waarde van 5,56 m²K/W). Dit resulteert in aanzienlijke ruimtewinst in de woning!
1. SIP-panelen zijn licht en hebben een hanteerbaar gewicht. Dit elimineert de noodzaak voor zwaar materieel op de bouwplaats wat kosten bespaart op het huren van zware apparatuur.
2. Door de hoge snelheid van bouwen met SIP-panelen, kan de bouw sneller voltooid worden met minder personeel. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op de arbeidskosten.
3. SIP-bouw wordt getypeerd als lichtbouw, waardoor er minder zware en dure funderingen nodig zijn.
4. Door de nauwkeurige productie van SIP-panelen worden fouten tijdens de bouw geminimaliseerd. Dit voorkomt dure correcties.
5. Door de industriële productie van SIP-panelen is er minder afval op de bouwplaats. Dit vermindert de afvalverwerkingskosten en draagt bij aan een duurzamer bouwproces.
6. SIP-woningen hebben uitstekende thermische eigenschappen, wat resulteert in een lagere energierekening gedurende de gehele levensduur van de woning. Dit is een belangrijke kostenbesparing op lange termijn.
Door deze voordelen te combineren, kan bouwen met SIP-systemen niet alleen de initiële bouwkosten verlagen, maar ook bijdragen aan lagere operationele kosten en een duurzame, energie-efficiënte woning.
Voor de productie van SIPS panelen wordt zeer weinig energie gebruikt en de hoeveelheid afval is veel kleiner dan bij traditionele bouwtechnieken. Bovendien zijn SIPS panelen volledig te demonteren en te recyclen.
Het bouwsysteem van Ascentia komt op een vrachtwagen op de bouwplaats aan. Voor het opzetten van de SIPS panelen is lichter materieel en minder arbeidskracht nodig dan bij traditionele bouwtechnieken. Door het kleinere aantal verkeersbewegingen dat dit met zich meebrengt, blijft de CO2 voetprint beperkt.
Door de hoge isolatiewaarde is een bouwwerk met het SIPS systeem twee tot drie keer energiezuiniger dan een traditioneel gebouwde woning. Bovendien maakt de luchtdichte constructie dat veel minder stof, vuil en allergenen een huis binnendringen.
De thermische kern van een SIPS-paneel is gemaakt van Elastopor H PUR-schuimisolatie met een dichtheid van 50 kg/m³, ontwikkeld door wereldmarktleider BASF. De Elastopor-kern wordt tussen de OSB-3 platen geïnjecteerd en biedt zo een totale hechting. Elastopor®-H valt onder de PUR-familie, wat staat voor polyurethaan-isolatie, een hardschuim met een gesloten celstructuur en een zeer hoge isolatiewaarde. Polyurethaan bestaat uit polyol en isocyanaat, en wordt gevormd door het mengen van deze twee vloeibare componenten. Dit isolatiemateriaal is CFK-vrij en dus milieuvriendelijk.
De Rc-waarde, of warmteweerstand, van een materiaal wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt, en hoe beter het materiaal dus isoleert. In een tijd waarin energieverbruik steeds belangrijker wordt, is het kiezen van de juiste isolatiematerialen van groot belang.
Ascentia SIP panelen zijn beschikbaar in verschillende diktes van 120 mm t/m 220 mm met rc-waardes van 4,50 oplopend tot 8,74 m2K/W.
Met de SIP-panelen van Ascentia Systems voldoe je al aan het Bouwbesluit met een muurdikte van slechts 145 mm. Dit resulteert in aanzienlijke ruimtewinst in de woning!